Dyslexi bidrag försäkringskassan
Bidrag via försäkringskassan - Så kan du få ekonomiskt stöd för din läs- och skrivsvårighet
Har du dyslexi och behöver ekonomiskt stöd för din läs- och skrivsvårighet? Då kan du ha rätt till dyslexi bidrag försäkringskassan.
I det här blogginlägget ska vi berätta om hur du kan ansöka om olika typer av bidrag som kan underlätta din vardag.
Arbetshjälpmedel för dyslexi
Om du har en anställning och har dokumenterad dyslexi kan du ansöka om bidrag till arbetshjälpmedel hos Försäkringskassan. Arbetshjälpmedel är verktyg som underlättar ditt arbete och minskar din arbetsbelastning. Exempel på arbetshjälpmedel för dyslexi är:
- Datorprogram och appar som har rättstavningskontroll, talsyntes och ordprediktion. Dessa hjälper dig att skriva korrekt, få texten uppläst och hitta rätt ord.
- Läslinjaler och färgade överlägg som hjälper dig att fokusera på texten och minska visuell stress.
- Ljudinspelare och diktafoner som hjälper dig att spela in och lyssna på information.
För att ansöka om bidrag till arbetshjälpmedel behöver du:
- Ett medicinskt underlag som visar att du har dyslexi.
- En offert från leverantören av arbetshjälpmedlet som visar vad det kostar.
- En arbetsplatsutredning som visar vilka arbetsuppgifter du har svårt för eller inte kan utföra på grund av din dyslexi och hur arbetshjälpmedlet skulle hjälpa dig.
Du eller din arbetsgivare kan skicka in ansökan till Försäkringskassan innan arbetshjälpmedlet köps in. Försäkringskassan kan bevilja bidrag med högst 50 000 kronor, men för datorbaserade hjälpmedel kan högre belopp beviljas. Försäkringskassan kan ersätta arbetsgivaren med hälften av den kostnad för hjälpmedlet som överstiger 10 000 kronor. Om du är egen företagare kan du få hela kostnaden ersatt12.
Aktivitetsersättning och sjukersättning för dyslexi
Om du har dyslexi och inte kan arbeta eller vill förlänga din skolgång kan du ansöka om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan. Aktivitetsersättning är en ersättning som du får varje månad för att kompensera för din nedsatta arbetsförmåga. För att ansöka om aktivitetsersättning behöver du:
- Ett medicinskt underlag som visar att du har dyslexi och hur det påverkar din arbetsförmåga.
- Ett intyg från din arbetsgivare, skola eller annan verksamhet som visar vad du gör eller planerar att göra för att förbättra din arbetsförmåga.
Du kan få aktivitetsersättning från och med den månad du fyller 19 år till och med den månad du fyller 29 år.
Om du har dyslexi och är mellan 19 och 66 år och har en varaktigt nedsatt arbetsförmåga kan du ansöka om sjukersättning hos Försäkringskassan.
För att ansöka om sjukersättning behöver du:
- Ett medicinskt underlag som visar att du har dyslexi och hur det påverkar din arbetsförmåga.
- Ett intyg från din arbetsgivare eller annan verksamhet som visar vad du har gjort eller försökt göra för att förbättra din arbetsförmåga.
Du kan få sjukersättning från och med den månad du fyller 19 år till och med den månad du fyller 66 år. Sjukersättningen beror på din tidigare inkomst, men är lägst 9 750 kronor per månad före skatt4.
Bostadstillägg och handikappersättning för dyslexi
Om du har dyslexi och får aktivitetsersättning eller sjukersättning kan du också ansöka om bostadstillägg hos Försäkringskassan. Bostadstillägg är ett tillägg som du får varje månad för att täcka en del av dina boendekostnader. För att ansöka om bostadstillägg behöver du:
- Ett intyg från din hyresvärd, bostadsrättsförening eller annan som visar vad du betalar för din bostad.
- Ett intyg från din bank eller annan som visar vad du har för inkomster och utgifter.
Du kan få bostadstillägg om din bostadskostnad är högre än 1 800 kronor per månad och om din totala inkomst är lägre än ett visst belopp. Bostadstillägget beror på din bostadskostnad, din inkomst och din familjesituation. Bostadstillägget är högst 5 560 kronor per månad.
Om du har dyslexi och har ett stort behov av hjälp i vardagen kan du ansöka om handikappersättning hos Försäkringskassan. Handikappersättning är en ersättning som du får varje månad för att täcka en del av dina merkostnader som beror på din funktionsnedsättning. För att ansöka om handikappersättning behöver du:
- Ett medicinskt underlag som visar att du har dyslexi och hur det påverkar din vardag.
- Ett intyg från din kommun, landsting eller annan som visar vilken hjälp du får eller behöver.
Du kan få handikappersättning om du har merkostnader som överstiger 1 074 kronor per månad. Handikappersättningen beror på hur stort ditt behov av hjälp är. Handikappersättningen är högst 2 740 kronor per månad.
Sammanfattning
Som du kan se finns det flera typer av dyslexi bidrag försäkringskassan som du kan ansöka om om du har dyslexi. Dessa bidrag kan hjälpa dig att klara av din läs- och skrivsvårighet och förbättra din livskvalitet. Du kan läsa mer om de olika bidragen på Försäkringskassans hemsida eller kontakta dem för mer information och rådgivning.
Du kan också kontakta Dyslexiförbundet för mer stöd och vägledning. Dyslexi är ingen sjukdom eller brist, utan en variation i hjärnan som kan ge dig många fördelar och styrkor. Med rätt bidrag och hjälpmedel kan du utveckla din fulla potential och nå dina mål.
Denna blogg är bara tips och råd. Läs mer på försäkringskassans hemsida för att få rätt information om just dig. Ta reda på om du har dyslexi.