Hjälpmedel för dyslexi

Trots att dyslexi kan innebära utmaningar, finns det idag många hjälpmedel och resurser som kan underlätta vardagen för personer med denna diagnos. Med teknologins utveckling och en ökad medvetenhet om dyslexi har utbudet av hjälpmedel expanderat avsevärt. Här utforskar vi några av de mest användbara hjälpmedlen.

Tips på hjälpmedel för dig med dyslexi

Digitala verktyg och appar

  1. Text-till-tal-program
    Text-till-tal-program är en ovärderlig resurs för personer med dyslexi. Dessa program låter användaren lyssna på text i stället för att läsa den. Exempel inkluderar appar som Voice Dream Reader och ClaroRead, som gör det möjligt att konvertera text till ljud.

  2. Tal-till-text-funktioner
    För dem som har svårt att skriva är tal-till-text-teknologi, som finns i verktyg som Dragon NaturallySpeaking och Google Docs, en stor hjälp. Dessa program omvandlar talade ord till skriven text och minskar behovet av manuell skrivning.

  3. VR-träning
    Företag som exempelvis Imvi Labs har utvecklat en innovativ lösning som tränar upp läshastigheten genom att man tittar på film i VR-glasögon. 

  4. Läs- och skrivstödsappar
    Appar som Lexplore Intensive och Ghotit erbjuder stavningshjälp, grammatikstöd och andra funktioner som hjälper personer med dyslexi att kommunicera effektivt i skrift.

Anpassade utbildningsverktyg

  1. Audioböcker och e-böcker
    Tack vare plattformar som Storytel, Audible och Legimus (en tjänst för personer med läsnedsättningar) kan personer med dyslexi lyssna på böcker i stället för att läsa dem. Detta gör läsupplevelsen mer tillgänglig och njutbar.
  2. Speciella typsnitt
    Flera typsnitt har utvecklats för att underlätta läsning för personer med dyslexi, exempelvis OpenDyslexic och Dyslexie Font. Dessa typsnitt har unika former som hjälper till att skilja bokstäver åt och minskar risken för att de blandas ihop.
  3. Interaktiva lärplattformar
    Många digitala utbildningsplattformar, som Kahoot! och Quizlet, erbjuder interaktiva och visuella inlärningsverktyg som kan anpassas efter enskilda behov. Detta kan hjälpa personer med dyslexi att bearbeta och förstå information på ett mer effektivt sätt.
  4.  

Professionellt stöd

  1. Specialpedagoger och logopeder
    Personer med dyslexi kan dra nytta av regelbundet stöd från specialpedagoger och logopeder som utöver utredning av dyslexi erbjuder skräddarsydda strategier och träningsprogram.

  2. Dyslexianpassade läs- och skrivkurser
    Det finns kurser som är specifikt utformade för att hjälpa personer med dyslexi att utveckla sina färdigheter i läsning och skrivning.