Utreda dyslexi
Hur du kan utreda dyslexi och få rätt stöd
Dyslexi är en funktionsnedsättning som påverkar förmågan att läsa, skriva och stava. Det är inte ett tecken på bristande intelligens eller motivation, utan beror på hur hjärnan bearbetar språklig information. Dyslexi kan vara ärftligt och förekommer i alla samhällsgrupper och kulturer.
Det är viktigt att få rätt stöd och anpassningar i skolan eller på arbetsplatsen.
Men för att få det stödet behöver man oftast göra en utredning av dyslexi, och det är inte alltid så lätt att veta hur man ska gå till väga. Ett bra första steg kan vara att ta dyslexi test gratis online.
Vad är en dyslexiutredning?
En dyslexiutredning är ett sätt att mäta och bedöma ens läs- och skrivförmåga, och se om man har dyslexi eller inte. En utredning kan också ge en förklaring till varför man har haft svårigheter med läsning och skrivning. Och därmed stärka självkänslan och motivationen.
Utredningen kan också ge tillgång till vissa förmåner, som anpassat körkortsprov eller förlängd provtid på högskoleprovet.
Dyslexiutredningen består av flera delar, som mäter olika aspekter av läs- och skrivförmågan, som till exempel hastighet, noggrannhet, förståelse, stavning och ordförråd.
Utredningen kan också innehålla tester av fonologisk medvetenhet, arbetsminne, språklig medvetenhet och generell begåvning. Utöver de formella testerna kan utredningen också baseras på observationer, intervjuer, skolarbeten och tidigare erfarenheter.
Vem kan göra en dyslexiutredning?
Det finns tyvärr inget enkelt svar på den frågan, eftersom det kan variera beroende på var i landet man bor, hur gammal man är och vilken typ av utredning man behöver. I Sverige finns det ingen lag som reglerar vem som har rätt att utreda dyslexi, utan det är upp till varje region att bestämma. Det finns dock vissa riktlinjer och rekommendationer som kan vara bra att känna till.
En dyslexi utredning kan göras av olika personer, som har olika kompetenser och befogenheter. Det kan vara en specialpedagog, en logoped, en psykolog eller en läkare. Det kan också vara en privatperson som har utbildning och erfarenhet av dyslexiutredningar, men då måste utredningen godkännas av någon som har rätt att ställa en medicinsk diagnos.
En medicinsk diagnos kan vara nödvändig för att få vissa förmåner, som anpassat körkortsprov eller förlängd provtid på högskoleprovet.
Hur kan man få en dyslexiutredning?
Om man vill göra en dyslexiutredning kan man vända sig till olika instanser, beroende på ålder och situation. Om man är elev i grundskolan eller gymnasiet kan man kontakta skolan och be om en pedagogisk utredning.
Skolan har ansvar för att utreda elevernas behov av stöd och anpassningar, oavsett om de har en diagnos eller inte.
Om man vill ha en medicinsk diagnos kan man be skolan om en remiss till en logoped eller en psykolog, eller kontakta sin husläkare eller en digital läkare. Om man är vuxen och studerar eller arbetar kan man också kontakta sin region och be om en utredning.
Om regionen inte erbjuder utredningar kan man lista sig i en annan region som har den tjänsten, eller göra en egenremiss till en mottagning som utreder dyslexi. Man kan också välja att göra en utredning hos en privatperson, men då måste man betala för det själv.
Var kan man få mer information och råd
Det finns många källor till information och råd om dyslexiutredning, som till exempel Dyslexiförbundet, SPSM eller Logopeditjänst. De kan ge mer information om utredning och diagnos, samt tips på hur man kan få stöd och anpassningar i skolan eller på arbetsplatsen.
Dyslexi behöver inte vara ett hinder för att nå sina mål och drömmar, om man får rätt förutsättningar och möjligheter.